Zelfvertrouwen herboren bij O17-2-spelers

De O17-2 heeft zaterdag zijn eerste competitiezege van het seizoen behaald. Geinoord O17-2, een nieuwkomer in de competitie, werd met 5-3 verslagen. Op de zege was niks af te dingen. Delta was sterker, dwong veel meer kansen af en gaf minder kansen weg.

De ploeg van trainers Paulus en Gerard had de afgelopen weken wat klappen gehad. Twee dikke nederlagen had het toch al broze vertrouwen van veel spelers een fikse klap gegeven. Vorige week werd daarom besloten tot een teambespreking waarbij veel dingen werden besproken. Nieuwe afspraken werden gemaakt en de neuzen stonden dezelfde kant op. De donderdagtraining werd gebruikt om bepaalde zaken die afgesproken werden te oefenen.

Het plan was duidelijk. Delta zou inzakken en vanaf de middenlijn de tegenstander geen meter geven. Op die manier stond de ploeg compact. Ook moest er minder gekeken worden naar spelers, maar vooral de ruimte moest goed gedekt worden. In de eerste helft verliep dat vrij aardig, al gaf Delta wel een goal op vertrouwde wijze weg: buitenspeler kwam er langs, de voorzet was op maat en in de 16 werd vergeten dat de tegenstander degene is die de bal moet raken. Maar Delta was niet ontmoedigd en kon 10 minuten later de eerste competitiegoal van het seizoen opschrijven: Mike werd weggestuurd door Bas en trapte via de keeper de bal in het netje: 1-1.

De treffer werkte als doping voor de thuisploeg. Maar het spel was nog niet goed aan de bal. Veel ballen werden snel diep geschoten: hopende op de winst van Mike en Bas in de sprintduels. Omdat er aan de linkerkant geen beweging zat werd Jasper vrij snel ingebracht. Hiernaar kreeg Delta kansen: Bas en Redmar hadden de twee grootste en wisten beide het netje niet te vinden geheel vrij voor de goal. Door een misser achterin (een bal die werd weggetrapt werd zo verkeerd geraakt dat dit uiteindelijk een assist werd) en kwam Delta met 1-2 tussenstand de kleedkamer binnen lopen.

In de rust kon Delta op wat goede dingen terugkijken (de tactiek werkte wel), maar de trainer was ontevreden hoe het aan de bal ging. Ditmaal kon hij echter wel twee hele positieve voorbeelden noemen. Fabio was er één van, hij legde veel lef in zijn spel en wist zo vele ballen te veroveren en constant Bas en Mike diep te sturen. Maar de invalbeurt van Jasper was hetgeen wat de ogen echt openden. Voordat hij inviel kwamen er amper ballen over de linkerkant: maar met Japser (die constant ballen op wist te eisen, een aanspeelpunt was en wel goed breed ging staan) ging het spel na de invalbeurt wel veel over links. De trainer: “Daarmee zie je hoe belangrijk het is dat je durft, dat je lef toont. Dat je loopt, dat je een bal wilt hebben. Dat je niet bang bent. Jasper laat zien dat een hele kant dan beter gaat draaien. Moet je nagaan als de rest het ook los laat. Volg Jasper en Fabio’s voorbeeld, zo simpel is het. Dan win je deze pot”.

In de tweede helft stond er een compleet ander Delta. Er werd iets vroeger druk gezet, maar niet te diep om ook de loopruimte voor de spitsen te houden. Duels werden met vertrouwen aangedaan, er werd doorgedekt, verdedigers kwamen voor hun tegenstander en de tegenstander kreeg hierdoor veel minder tijd. Maar het grootste verschil was aan de bal. Delta begon elkaar te zoeken, durfde soms een mannetje voorbij te gaan. Hierdoor werden de steekpasses op de voorhoede spelers veel beter en geplaatst: en er zou een enorm rijtje aan kansen volgen.

Het was Bas die de stand op 2-2 bracht. Goed weggestuurd door Redmar wist hij met een prima schuiver de keeper te passeren. Vele scrimmages volgde. Veel net niet ballen die Mike en Bas net niet op goal konden krijgen. Maar Delta ging door en er waren momenten dat er zelfs op balbezit gespeeld op Geinoords helft. En Delta kreeg uiteindelijk dan ook de beloning. Stijn, die goed inviel de tweede helft, stuurde Bas weg en die maakte een actie richting de goal waarbij hij twee verdedigers de bietenbrug opstuurde. Op het laatst leek hij de bal iets te ver voor zich uit te spelen… maar Bas heeft een grote teen en tikte uiteindelijk de bal onder de vallende keeper door. Voor het eerst kwam Delta op voorsprong.

Een scherpe onderschepping van Bas leek aan alle zorgen een einde te maken. De Geinoord verdediging liet zich de kaas van het brood eten. En Bas, inmiddels vol vertrouwen, omspeelde het keepie en maakte de 2-4.

Delta maakte zich het erna wel moeilijk. Geinoord ging drukken en Delta zorgde voor wat bruine vlekkies in de broekies van de toeschouwers toen de ploeg toch probeerde op te bouwen. Met zoveel druk moet een balletje gewoon naar het middenveld getrapt worden. Er waren wat scrimmages voor Delta’s goalie Arthur, maar de ploeg kwam die fase goed door. Een vrije trap van grote afstand, waarbij de Geinoord spits hem er schitterend inschoot bracht de spanning terug: 3-4. Maar dat duurde niet lang. Thijs was ditmaal de persoon die Bas wist vrij te spelen en vertrouwen is alles wat je nodig hebt dan: kassa!

Delta zou daarna de grootste kansen nog krijgen. Jasper, Redmar, Geert hadden allemaal grotere of minder grote mogelijkheden. Maar de winst zou niet meer in gevaar komen. De ploeg speelde simpelweg ineens met veel vertrouwen en scherpte.

Trainer Paulus: “Dit hadden we echt even nodig. Ik ben heel tevreden over wat ik de tweede helft heb gezien. Niet alleen de winst, de goals, maar vooral de wijze waarop. Er zijn natuurlijk nog aandachtspunten en dingen die fout gaan, zoals dat moment van opbouwen in de tweede helft. In de eerste helft zag ik echter een herhaling van ‘t Goy, de tweede helft vond de ploeg het vertrouwen in zichzelf. Dit was een echte teamoverwinning: ook de spelers die niet in dit verslag staan hebben een prima pot gespeeld. Iedereen heeft een bijdrage geleverd, iedereen heeft weer minuten kunnen maken. Nu de neuzen dezelfde kant op staan en we een spelbeeld hebben gevonden waar iedereen lekker vrij zijn ding kan doen moeten we proberen dit door te bouwen. Dat zal gaan met vallen en opstaan. Maar deze drie puntjes zitten heerlijk in onze zak. Speciale aandacht natuurlijk voor Bas. Vier goals: heel knap. Misschien hebben we onze spits nu wel gevonden. De mannen hebben dit helemaal zelf gedaan, zelf dat lef gevonden in hun eigen koppie. Dat is een hele belangrijke stap: het zit er nog in!”

FC Delta Sports’95 JO17-2 – Geinoord JO17-2  5 – 3 ( 1 – 2)
toeschouwers: 23

doelpunten:
tegenstander 0-1
Mike (Bas) 1-1
tegenstander 1-2
Bas (Redmar) 2-2
Bas (Stijn) 2-3
Bas (-) 2-4
tegenstander 3-4
Bas (Thijs) 3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

FC Delta Sports'95 O17-2 selectie Frontier Theme